Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az emberi immunrendszer - miért is kell immunerősítő képes leírás - Immunerősítő, immunrendszer.tlap.hu
részletek »

Az emberi immunrendszer - miért is kell immunerősítő - Immunerősítő, immunrendszer.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: immunerosito.tlap.hu » Az emberi immunrendszer - miért is kell immunerősítő
Keresés
Találatok száma - 11 db
A bélflóra egészsége - Hogyan tehet érte?

A bélflóra egészsége - Hogyan tehet érte?

Az egészség megőrzésében és a szervezet egyensúlyának megtartásában fontos szerepe van a bélflórának. Tévhitek a bélflórával kapcsolatban. A szájnyílás és a végbél is a külvilág felé nyitott, ennek megfelelően a szervezet szinte legkomolyabb védekezőrendszerét találjuk az emésztőtraktus falában. Feladata a testidegen, veszélyes anyagok, mikroorganizmusok távoltartása úgy, hogy a tápanyagok megfelelő felszívódásá ne szenvedjen zavart. A bélflóra összetétele - Az egészség megőrzésében és a szervezet egyensúlyának megtartásában fontos szerepe van a bélflórának. A bél lumene a méhen belüli élet során még steril, majd a születést követően kezd benépesülni, elsősorban bifido- és lactobacillusokkal illetve az anya bőrén fellelhető mikróbákkal. Nagyon fontos időszak ez, hiszen ekkor tanulja meg a szervezet védekezőrendszere az ártalmatlan és a kórokozó közötti különbségtételt is (ennek zavara későbbiekben allergiás megbetegedésekhez, krónikus gyulladásos bélbetegséghez vezethet). Az anyatejes táplálkozás bővítését követően a bélflóra is változik, kezd egyre inkább a felnőttkori összetételhez hasonlítani. Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, számuk az emberi sejtek tízszerese. A széklet száraz súlyának 40-60 százalékát is ezen baktériumok adják.

Az egészség és betegség gyökere a vastagbélben van

Az egészség és betegség gyökere a vastagbélben van

Az emberiséget manapság nem nagy járványok tizedelik, hanem az alattomosan kialakuló krónikus betegségek. Egyre nagyobb szerepet játszanak ebben az emésztési zavarok, az ezekből fokozatosan kialakuló anyagcsere-problémák, és végül a fellázadt sejtek burjánzása: a rák.

Az immunrendszer

Az immunrendszer

Az immunrendszer védi a szervezetet a veszélyes "betolakodóktól", mint pl. a baktériumok, gombák, vírusok és más káros anyagok, melyek naponta ostromolnak bennünket...Amennyiben az immunrendszer meginog, testőrségi készültsége lecsökkenhet vagy épp ellenkezőleg, a legártalmatlanabb ingerekre is, mint az élelmiszerek alkotórészei, pl. a földi eperé, túlzott védekezéssel reagálhat. Ilyenkor allergiás reakcióról beszélünk.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Az immunrendszer bölcsője, a csecsemőmirigy

Az immunrendszer bölcsője, a csecsemőmirigy

Körülbelül egy tenyérnyire a nyak alsó végződése alatt, a szegycsont alatt helyezkedik el a csecsemőmirigy két lebenye. A bal oldali lebeny pozitív, a jobb oldali pedig negatív töltésű. Mint ahogy minden belső elválasztású mirigy esetében, az immunrendszer szempontjából ennél a szabályozó mirigynél is nagy jelentősége van a negatív töltésnek.

Hasunk

Hasunk

Bélrendszerünkre hárul a legnehezebb feladat: átlagosan több mint 50 tonna táplálékot kell megemésztenie életünk folyamán. Teljesítményére legtöbbször egyáltalán nem figyelünk. Csak akkor vesszük észre, hogy létezik, ha valami probléma adódik...

Immunrendszer - a rákellenes fegyver

Immunrendszer - a rákellenes fegyver

Minden valószínűség szerint az élőlények immunrendszere az egyik leghatékonyabb rákellenes fegyver. Erre bizonyíték a spontán tumor regressziók léte emberekben és állatokban egyaránt. 1999-ben rákkutató tudósok arra lettek figyelmesek, hogy egérkísérleteik során egy egér a sok közül soha nem pusztult el rákban, még akkor sem, ha ismételten nagy mennyiségű ráksejtet fecskendeztek belé. Megfigyelték, hogy a ráksejteket immunsejtek (leukociták egyik legnagyobb csoportja) vették körül, és elpusztították azokat, miután érintkeztek velük. Idősebb korban a különleges egerek egy kis része elvesztette daganat elleni rezisztenciáját. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy az idős emberek jóval gyakoribb rákmegbetegedésének oka nem csupán a genetikai károsodások halmozódása a sejtekben, hanem a rákellenes immunsejtek számának csökkenése. A kutatók megállapították, hogy bizonyos immunsejtek - természetes ölő- illetve falósejtek - egyenként, egymástól függetlenül is képesek ugyanolyan hatékonysággal megsemmisíteni a daganatos sejteket.

Immunrendszer megerősítése iskolakezdéskor

Immunrendszer megerősítése iskolakezdéskor

A tanév és az ősz beköszöntével a bakteriális és a vírusos fertőzések elterjedésének időszaka is elkezdődik. A gyermekek ilyenkor újra nagyobb közösségbe kerülnek, így cseppfertőzés útján terjedő megbetegedéseknek könnyen áldozatául esnek. A betegségek kialakulását tekintve mindig a megelőzés a legfontosabb. Így az immunrendszer megerősítése jelentős feladat ebben az időszakban. Az immunrendszer működésében aktívan részt vesznek a gyomor-bélrendszer immunsejtjei valamint a bélflóra közel 400 baktériumfaja (Lactobacillus sp., Bifidobacterium sp. és Streptococcus sp. stb). A természetes védekező rendszer támogatása történhet immunrendszert erősítő vitaminokkal (pl. A- és C-vitaminok), valamint válogatott baktériumtörzsekkel is. Egy 2009-ben végzett kutatásban 248 egészséges gyermeknek adtak csak Lactobacillus ill. Bifidobacterium-mal is kombinált készítményt. A megbetegedések előfordulását is, ill. a tünetek fennállását (pl. köhögés, láz, orrfolyás) szignifikánsan csökkentette, valamint az antibiotikum használat egy hatodára csökkent. Fontos, hogy a többkomponensű tulajdonság, ugyanis a bifidobaktériumokkal kiegészített készítmény magasabb hatékonyságot mutatott a csak tejsavbaktér

Immunrendszerünk működése és zavarai

Immunrendszerünk működése és zavarai

A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer. Ez a roppantul bonyolult és rendkívül komplex védekező rendszer felelős szervezetünkbe kerülő baktériumok és vírusok elleni küzdelemért, és a megfelelő védekezés kiépítésért. Az immunrendszer működése nagyon komplex, bonyolult folyamat. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön és zökkenőmentesen működhessen, számos szabályozó mechanizmusnak kell sikeresen beavatkoznia. Az immunrendszer bármely részén bekövetkező változás betegséget okozhat, így szervezetünk védelmi vonala akár ellenséggé is válhat.

Megbénítja az immunrendszert az influenzavírus

Megbénítja az immunrendszert az influenzavírus

A Pennsylvania-i Philadelphia Gyerekkórház legfrissebb tanulmánya szerint az influenzavírus instabillá teszi a szervezet védekezőrendszerét, szabaddá téve az utat más fertőzések előtt. A felfedezés időszerűen, hiszen a világ jelenleg is küzd az új, H1N1 vírus ellen. Végre megértheti az orvostudomány, miért halhatnak bele az influenzába egészséges emberek is.

Hirdetés
Testünk pajzsa, az immunrendszer

Testünk pajzsa, az immunrendszer

Miután lassan már az összes kutyafajtának, és hobbinak van saját világnapja, úgy illő, hogy a testünket a nap 24 órájában észrevétlenül védő pajzsnak, az immunnrendszerre is szánjunk egy napot, mégpedig épp a mait.

Valóban a halott baktérium a jó baktérium?

Valóban a halott baktérium a jó baktérium?

A modern világ teljesen antibakteriális környezetében hajlamosak vagyunk elhinni, hogy csak a halott baktérium a jó baktérium. Vannak azonban olyan kórokozók, amelyek hasznosak, sőt szükségesek, ugyanis erősíthetik immunrendszerünk működését.

Tuti menü